Stemcoaching

voor zang- en spreekstem

Met behulp van de Lichtenberger Methode help ik je om je stem op een ontspannen en natuurlijke manier te gebruiken. De oefeningen zijn erop gericht je waarneming te verbreden, je meer op binnen dan op buiten te richten om daarmee je strottenhoofd te ontlasten: zingen en/of spreken in contact met jezelf. De stemcoaching helpt je duurzaam met je stem(banden) om te gaan, en draagt bij aan een gezond stemgebruik waar je je hele verdere leven profijt van zult hebben.

Tijdens de stemcoaching besteden we veel aandacht aan bewustwording: wat voel ik als ik zing of spreek? Wat hoor ik in de klank? Hoe ervaar ik het resoneren in mij? Welke oordelen of overtuigingen weerhouden mij? In dit bewust-leren-worden ga je de weg naar binnen aan. Voelen, waarnemen en luisteren in jezelf. En in het proces van waarnemen zijn we in het hier en nu. In het moment zijn levert veel op: gedachten en oordelen doen er dan even niet toe, alleen het objectief waarnemen telt. En dat geeft ruimte.

Je stem ont-wikkelen en groeien in het spreken en zingen van binnenuit! En het leuke is: het is heel eenvoudig! Geen ingewikkelde oefeningen, technieken of huiswerk: als je je iets bewust wordt, kun je ergens mee aan de slag. Jij bent in de stemcoaching aan zet, het is jouw eigen onderzoek en proces. Ik ben er om te luisteren en begeleid je graag op de weg naar een vrij en moeiteloos stemgebruik.

Stemcoaching biedt:

Zingen/spreken zonder moeite

Het verruimen van de klank van de zang- en/of spreekstem.

Een bewuster contact met het eigen lichaam ten behoeve van de klank.

Concrete oefeningen, gericht op het verbreden van sensorische waarneming.

Wanneer stemcoaching?

Als je de mogelijkheden van je stem (beter) wilt leren kennen en verder wilt ontwikkelen.

Als je nieuwsgierig bent naar je eigen stem/klank en die graag wilt onderzoeken.

Als je je wilt leren uitdrukken in verbinding met jezelf.

Als je graag aandachtig bezig wilt zijn met je stem.

In de praktijk:

Zingen/spreken/luisteren zonder oordeel.
Puur nieuwsgierig waarnemen 

Zingen en spreken met het hele lichaam.
Om het strottenhoofd te ontlasten

Loslaten van ‘iets moeten’.
Zingen en spreken zonder druk en stress

Vertrouwen op en in lichaam en stem.

Ik leer het “moeten” in het zingen loslaten. Altijd zong ik met druk omdat ik het anders niet goed kon doen, zo was mijn overtuiging. Nu leer ik dat je je niet moet richten op die krachtsinspanning, maar op wat je hoort en voelt. Je zingt niet meer louter met je stembanden en veel luchtdruk. Je experimenteert met het laten meeklinken van allerlei lichaamsdelen. En door de klank te ervaren, ontwikkelt deze zich. Je gaat er echt lekkerder (en vast en zeker beter) door zingen. En het is bovenal zó leuk om dat allemaal te experimenteren. Ik ben iedere keer weer blij verrast met wat ik ervaar. En daarbij: we hebben zoveel plezier tijdens de lessen!!
Margreet
Ik volg stemcoachingslessen bij Cassandra om mijn eigen stem beter te leren kennen. Deze stemcoaching geeft zij volgens de Lichtenberg methode waarbij zij samen met je op zoek gaat naar het gevoel of beeld dat voor jou werkt om je resonantieruimtes in je hoofd en lichaam te ontdekken. Haar professionaliteit in combinatie met haar vriendelijke persoonlijkheid maken Cassandra tot een fijne lerares.
Lydia
“Als stemcoach iemand begeleiden op zijn of haar weg van het ontwikkelen van de stem vind ik zó fijn om te doen. Ik reik aan en ik nodig uit, maar iemand onderzoekt zelf de eigen klank. Tijd nemen, waarnemen, loslaten van patronen en/of nieuwe mogelijkheden ontdekken, dat is wat we doen. De momenten dat iemand vol verbazing, vol verwondering is over de eigen klank, die zijn goud waard. En vaak volgt daarop de zin ‘maar ik doe (bijna) niks!’. En dat is nou juist de kunst!”
Cassandra

Privé

45 minuten | 35 euro

Kosten stemcoaching

Duo

60 minuten | 45 euro