Stemcoaching

voor zang- en spreekstem

Met behulp van de Lichtenberger Methode help ik je om je stem op een ontspannen en natuurlijke manier te gebruiken. De oefeningen zijn erop gericht je waarneming te verbreden, je meer op binnen dan op buiten te richten om daarmee je strottenhoofd te ontlasten: zingen en/of spreken in contact met jezelf. De stemcoaching helpt je duurzaam met je stem(banden) om te gaan, en draagt bij aan een gezond stemgebruik waar je je hele verdere leven profijt van zult hebben.

VOELEN, WAARNEMEN, LUISTEREN

Tijdens de stemcoaching draait het om bewustwording: wat voel ik als ik zing of spreek? Wat hoor ik in de klank? Hoe ervaar ik het resoneren in mij? Maar ook: welke oordelen of overtuigingen weerhouden mij van een vrij stemgebruik, wat heb ik nodig en wat belemmert me? 

Kies voor de weg naar binnen en leer jezelf kennen. Voelen en waarnemen, luisteren en ontdekken. Contact maken met jezelf.  

“Wie naar buiten kijkt droomt, wie naar binnen kijkt wordt wakker” – Carl Gustav Jung

LEUK EN EENVOUDIG!

Je stem ont-wikkelen en groeien in het spreken en zingen van binnenuit! En het leuke is: het is heel eenvoudig! Geen ingewikkelde oefeningen, technieken of huiswerk. 

Bewust worden door middel van waarnemen. Waarnemen is objectief, waarnemen brengt ons in het hier en nu. In het moment zijn levert veel op: gedachten en oordelen, wensen en overtuigingen doen er niet toe. En dat geeft ruimte. Als je die ruimte eenmaal ervaren hebt, kun je je hier vaker mee verbinden. En de klank? Die houdt van ruimte en vrijheid!

“We kunnen er in ieder geval zeker van zijn, dat alles wat we zien en horen,
ruiken en proeven is zoals we het waarnemen”
– Sofie (uit de Wereld van Sofie)

STEMCOACHING

Werken aan de stem betekent kijken en luisteren naar de mens achter de stem. Er zijn zoveel aspecten die van invloed kunnen zijn op hoe je stem klinkt of hoe je hem gebruikt. Wat jóuw stem laat opbloeien en waar jij baat bij hebt hoor en zie ik door goed naar je te luisteren en kijken.

Ik bied ruimte en aandacht, een plek waar je veilig je stem kunt laten klinken. We werken aan een vertrouwen op, aan het loslaten van en aan een verbinden met.

Open, nieuwsgierig, zonder oordelen, ontspannen en geduldig benaderen we de klank en stem.

VOOR JOU?

Ben je benieuwd hoe jouw stem zich nog kan ontwikkelen? Heb je het gevoel hard te moeten werken om te kunnen klinken zoals je wilt? Ben je chronisch hees? Ervaar je druk in je strottenhoofd? Wil je zingen met meer volume? Denk je dat je stem op is? Spreek je met teveel lucht? Heb je last van spanning in je lijf? Mis je kern in je klank? Voel je je onzeker over je stem? Ben je aan het eind van de dag schor? Wil je meer zeggingskracht? Heb je keelpijn na een vergadering, lezing, of koorrepetitie? Lukt voorlezen niet meer? Wil je borst- en kopstem met elkaar verbinden? Of gewoon zomaar omdat je graag zingt?

Je bent van harte welkom, wat je vraag of wens ook is!

Ook als je een andere hulpvraag hebt waarbij je niet direct denkt aan stemcoaching ben je hier aan het goede adres. Denk aan spanningsklachten, last hebben van stress, angst of onrust. De manier waarop we werken brengt je tot jezelf, in jezelf. Jij leert door voelen en waarnemen wat je nodig hebt.

ERVARINGEN VAN ANDEREN

“Ik leer het “moeten” in het zingen loslaten. Altijd zong ik met druk omdat ik het anders niet goed kon doen, zo was mijn overtuiging. Nu leer ik dat je je niet moet richten op die krachtsinspanning, maar op wat je hoort en voelt. Je zingt niet meer louter met je stembanden en veel luchtdruk. Je experimenteert met het laten meeklinken van allerlei lichaamsdelen. En door de klank te ervaren, ontwikkelt deze zich. Je gaat er echt lekkerder (en vast en zeker beter) door zingen. En het is bovenal zó leuk om dat allemaal te experimenteren. Ik ben iedere keer weer blij verrast met wat ik ervaar. En daarbij: we hebben zoveel plezier tijdens de lessen!!”         – Margreet Verhaar

“In mijn lessen bij Cassandra gebeurt er iets dat ik meeneem, dat blijft. Wat ik tijdens een les ervaar beklijft. Cassandra geeft alle ruimte; ik krijg de tijd om alles zelf te voelen en ervaren, ze komt niet met een van te voren bedacht plan, dat is extreem prettig. Ze doorziet patronen en raakt punten aan die knellen, en spreekt dat op zo’n manier aan dat het werkbaar en omzetbaar wordt. De impulsen die ik van haar krijg, brengen mij steeds dichter bij mezelf en het ervaren van mijn instrument.”           – Rob Liethoff (acteur en vocal coach)

“Op de eerste vraag die ik aan Cassandra stelde: ‘Kan je me helpen bij spanningsklachten?’, zei ze volmondig en overtuigd JA. En dat klopt!
Elke keer als ik bij haar ben geweest, heb ik weer meer zelf ondervonden over mijn lichaam: wat kan ik meer ontspannen, wat gebeurt er als ik focus op een ander deel, wat is het verschil tussen ‘willen’ en ‘laten gebeuren’, etc. En dat allemaal door eenvoudig klinkers te zingen op verschillende toonhoogten.
Het wonder van het zelf ontdekken en het feit dat alles ook van toepassing is op het leven in het algemeen, maakt dat ik me elke keer weer verheug op een ontmoeting.”          – Else van Ommen

“Ik volg stemcoachingslessen bij Cassandra om mijn eigen stem beter te leren kennen. Deze stemcoaching geeft zij volgens de Lichtenberg methode waarbij zij samen met je op zoek gaat naar het gevoel of beeld dat voor jou werkt om je resonantieruimtes in je hoofd en lichaam te ontdekken. Haar professionaliteit in combinatie met haar vriendelijke persoonlijkheid maken Cassandra tot een fijne lerares.”         – Lydia Nagel (muziekcoach – Sonata Muziekonderwijs)

Privé

45 minuten | 35 euro

 

LIVE OF VIA SKYPE

Duo

60 minuten | 45 euro